Refleksjonsnotat

#Blogginnlegg 6. «Dokumenter prosessen med å opprette en nettbutikk og jobbe i team.»

Vi samarbeidet i gruppe tidligere; i del 1 av valgemnet. Gruppearbeidet har fungerte godt, og vi fikk løst alle oppgavene gitt til høy måloppnåelse. Dette gjorde utgangspunkt for videre gruppearbeid sterkt – og førte til videre tro på suksess. 

Bildet hentet fra: Sandler

Hele prosjektet tok oss litt på sengen, og alle var ganske stresset for hele prosjektet (i min oppfatning, da jeg selv ihvertfall var det). Jeg følte i starten at jeg ble kastet inn i faget med en haug av oppgaver som måtte løses, uten noe særlig opplæring eller oppfølging. Til å begynne med var det mye tid og uro som gikk med til blogging. Jeg har aldri blogget før – og når det i tillegg må deles med andre var dette en stressende faktor med korte frister mellom hvert innlegg. De første forelesningene tok for seg temaer knyttet mot bloggen, og fokuset falt dermed hovedsakelig på blogg – ikke på nettbutikk. 

Det var ikke før i uke 2 (fra og med 14. april) at jeg begynte å rette blikket mot nettbutikk i tillegg. Den 14. april var den første rene økten rettet mot netthandel og nettbutikk, derfor ble det besluttet innad i gruppen vår at vi skulle få med oss denne økten og morgendagens økt før vi skulle sette i gang selv. Dette resulterte i at gruppen vår nå hadde tre uker (14. april-5.mai) på hele prosjektet med opprettelse av nettbutikk før demo-day av en ferdigstilt nettbutikk med alt tilknyttet prosjektet. Disse tre ukene ble løst slik:

Uke 1 (14. april – 21. april):

 • Oppstart og dannelse av gruppen
 • Hva skal vi selge/ tilby?
 • Hvordan skal vi gå frem med Shopify?
 • Skape kontakt med utvalgt bedrift, og høre hva de ønsker
 • Hvordan skal nettbutikken se ut? 
 • Hvordan kan vi sette opp mulighet for å selge produkter og booke tjenester?
 • Skrive blogginnlegg og dele, samtidig som nettbutikk-prosjektet

Uke 2 (21. april – 28. april):

 • Utbedre nettbutikken mot ønsket utseende og funksjoner
 • Rette småfeil med skrift og funksjoner/ knapper/ linker
 • Skrive blogginnlegg og dele, samtidig som nettbutikk-prosjektet

Uke 3 (28. april – 5. mai): 

 • Møte med selskap for å velge og utforske betalingsfunksjoner
 • Velge rett betalingskilde, og sette opp på siden
 • Rette feil/ forbedre nettbutikken
 • Lansere nettbutikk
 • Skrive blogginnlegg og dele, samtidig som nettbutikk-prosjektet

Etter demo day, frem mot innlevering:

Uke 4 (5. mai – 12. mai)

 • Skrive ferdig oppgave 1 i fellesskap med team
 • Fullføre refleksjonsnotat 
 • Lage video med tilhørende manus
 • Sette sammen alt og fullføre prosjekt
 • Skrive blogginnlegg og dele, samtidig som nettbutikk-prosjektet

Strategi og målgrupper

Kunne vært bedre løst. Ikke innhentet informasjon fra bedrift om målgruppe og strategi. Derfor satt opp egne mål-parametere på dette området.

Oppstart, hvilken nettbutikk skal vi skape?

Vi hadde en idemuldring rundt hva vi ønsket å starte en nettbutikk for. Vi hadde først tanker rundt oppstart av nytt fiktivt selskap og oppstart av selskap av utslag av egne produkter. 

Etter noen dager med tanker og idemuldring for oss selv landet vi etter hvert på at vi ikke hadde noen gode nok ideer rundt oppstart, og ønsket dermed å rette blikket ut mot eksisterende marked. Vi ble enige om å undersøke med lokal frisørsalong, og fikk her et «ja» for opprettelse av nettbutikk for dem. De hadde ingen fungerende nettbutikk og var interessert i tilbudet vårt. 

Tilbud på nettbutikken

Til å begynne med var det snakk om kun booking-funksjoner på nettbutikken, da selskapet fortalte oss at det ikke var lovlig å selge produkter via nett uten tillatelse. Da vi ønsket å teste både booking av tjeneste og salg av produkter via nettbutikken gikk vi sammen videre i beslutning om å søke om tillatelse. Vi gikk godkjent tillatelsen, og gikk så i gang med å implementere produkter på allerede skapt nettbutikk. 

Det var ikke før mot slutten av prosessen vi fikk beskjed om at selskapet ikke ønsket å benytte nettbutikken til booking, da de ville bruke annet system til dette. Vi endret derfor på designet på nettbutikken kort tid før lansering, slik at dette ikke ble feil ift. verdilevering. 

Domene

Vi ønsket å inkludere firmanavnet i domenet, men vi ønsket heller ikke et altfor langt navn. Vi besluttet derfor å forkorte innholdet noe, men beholdt hovedinnholdet. Det viste seg senere at deres tidligere forsøk på nettbutikk inneholdt samme nettside-navn, men med ulikt domene. 

Utarbeidelse av nettbutikken

Ingen av oss var kjent med Shopify, men vi valgte å fortsette med denne tjenesten (fremfor WordPress), da vi forstod at deres tjeneste var bedre egnet til salg av produkter og tjenester. Shopify har også tilleggstjenester som booking, lagerantall og implementering i bedriftslokalet for betaling via systemet (POS) her. 

Bildet hentet fra: Shypyard

Gruppeoppgave (skriftlig)

Vi kom sent i gang med denne delen av oppgaven. Vi prioriterte å få igang nettbutikken med alle funksjoner og tillatelser før den skriftlige delen. Dette fordi vi ville ha en nettbutikk i drift før avslutning av hele oppgaven. Da vil vi kunne se faktiske tall, og hvordan vi har lyktes med nettbutikken. 

Retur og kundeservice

Vi har ikke mulighet til å følge opp nettbutikk eller kundeservice etter endt prosjekt. Shopify tar en kostnad og vareantall må oppdateres. Om nettbutikken skal driftes videre kommer an på valgt selskap – de vil få muligheten. 

Design-sprint

Designet fortløpende i Shopify. Sett på andre nettbutikker og liknende selskapers verdi for inspirasjon. Nettbutikken er åpen for utvalgt bedrift for videre arbeid og endringer, det vil si at det fortsetter som en iterativ prosess.

Betaling

Dette var trøblete. Spesielt på grunn av avstand til bedrift og deres ansatte. Mye frem og tilbake, med manglende oppsett og informasjon. Det begynte med tilganger, og vanskeligheter her i forhold til manglende kunnskap om systemet og integrering. 

Først ble det satt opp VISA betaling via Paysera, noe som ikke fungerte. Vi måtte ha skapt en privat bruker, så en bedrift på Paysera og satt opp løsning her for at dette skulle funket – men det ble ikke gjort på grunn av funksjonaliteten. Vi prøvde oss videre på andre løsninger. 

Neste trinn: Stripe. Stripe er en plattform brukt av mange store selskaper, som H&M og Volvo. Vi var ikke klar over denne plattformen før langt ut i prosessen, og opplevde denne plattformen som svært mye enklere enn tidligere forsøk. Vi satte opp Paypal i tillegg, men på grunn av målgruppen valgte vi å heller fokusere fullt på VISA via Stripe sin løsning. Bedriftens persona (den typiske kunde) er eldre kvinner, og denne målgruppen har sjeldent PayPay installert. 

Hva kunne vært gjort annerledes?

Vi kunne ha holdt et samlet møte med utvalgt bedrift, slik at vi kunne fått klargjort planer. Da ville vi forhåpentligvis ha klargjort prosessen rundt booking, og endret dette slik at det kunne også kunne blitt inkludert i endelig versjon. På grunn av korona, og tett timeplan for ansatte har vi ikke utført dette – men dette ga meg god læring. Vi kunne i tillegg ha undersøkt bedre rundt bedriftens strategi og mål, eller opprettet dette i selv ved oppstart. 

Hva er gjort bra?

Vi har henvendt oss til en reell bedrift, og fått se hvordan det kan løses videre om vi skulle ha fått det i arbeid ved en senere anledning. Vi har i tillegg vært aktive på sosiale medier, slik at vi har promotert oss selv mot markedet og eventuelle arbeidsgivere. Jeg har brutt en barriere.

Bildet hentet fra: Giphy

Vi har lansert en velfungerende nettbutikk, som øker tilgjengeligheten til bedriften – på kort tid har vi dermed likevel nådd vårt objective. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *