Bør du ta hensyn til «SEO»?

Bildet hentet fra: SMB blogg

Først, hva er SEO? SEO står for søkemotoroptimalisering, og i all hovedsak handler det om synlighet. Synlighet for relevante søk – som betyr at når du søker på Google vil de nettsidene Google mener er mest relevant for ditt søk rangeres høyere enn resterende «mindre relevante». Dette er noe alle bedrifter bør ta hensyn til!

Hvilke fordeler gir god SEO?

Søkemotorer sorterer basert på relevans på søkeord. Om din bedrifter tar hensyn til dette, og optimaliserer med dette lagret i hippokampus (hukommelsen), vil du oppta omtrent 75% av trafikken på søkemotoren i motsetning til de som ikke har skapt med SEO i fokus.

Resultatet gir større synlighet ved søk. Synlighet fører til klikk. Det er i dag slik at vi har informasjon så lett tilgjengelig at kampen om oppmerksomhet er svært viktig. Det er for eksempel svært få som søker videre på side 2 og 3 på Google, da velges heller det beste som dukker opp på første side.

Vi kan derfor si at SEO gir grunnlag for kundereiser som ellers ikke ville oppstått. Synlighet skaper oppmerksomhet. Oppmerksomhet vekker behov. Behov skaper klikk. Klikk kan føre til salg. Vi kan derfor konkludere med at SEO er et viktig tema for bedrifter.

Hva ennet kan SEO bidra med?

SEO kan utgjøre forskjellen på andres inntrykk av deg som privatperson på nett, og prege en eventuell undersøkelse av deg opp mot en stilling. Hva kommer opp om du søker opp «ditt navn» på Google? Forsøk selv da vel. Blir du fornøyd med søkeresultatet? Om ikke – det skal ikke mye til for å gjøre endringer. Ved litt systematisk arbeid kan endre resultatet i løpet av kort tid.

Hvordan påvirke SEO-resultat?

Skjermbilde: Google. På søketerm «vurdere ikea» dukker mitt innlegg opp som nr. 3 av totalt 663 000 resultater.

Et nylig blogginnlegg om nettbutikken til IKEA listes opp som nr. 3 i søk på Google. Søket er åpnet i privat fane, slik at det ikke blir påvirket av tidligere lesning fra meg. Det tyder på at Google anser innlegget som relevant og av god kvalitet. Hva har jeg gjort for å fortjene denne plassen?

  1. Innlegget er over 1000 ord. Lengre innlegg øker sannsynligheten for oppmerksomhet fra Google.
  2. Innlegget inkludere bilder, med alt-tekst. Dette kan leses av Google, og bidrar positivt om det kan knyttes til innlegget.
  3. Innlegget referer til ulike kilder. Kilder gjør det lettere for leser å manøvrere seg rundt for informasjon, samt øker troverdigheten til innlegget.
  4. Innlegget er bygd opp med en klar og oversiktlig struktur. Dette gjør det lettere å lese for besøkende og lettere å sortere for Google.
  5. Innlegget er trygt. Nettsiden er bygd opp med HTTPS, ikke HTTP. Om nettside-URL ikke inneholder en lås kan du ikke anse siden som trygg.
tommyhovland, HTTPS
  1. Innlegget er optimalisert for mobil og hastighet. Dette punktet er viktig, da det påvirker leser innen få sekunder. Om dette ikke er godt nok vil så mange som 53% forlate nettsiden innen 3 sekunder, samt bidra til negativ score på Google.

Resultat av disse punktene på nettsiden og opprettet nettbutikk:

Basert på tommyhovland.com og Gressvikfv:

  • Nettsider synlig innenfor 1. side på Google ved relevante søketerm.

SEO-verktøy

Det finnes mange ulike verktøy for SEO analyse. Jeg vil benytte Ryte for å belyse noen nyttige funksjoner via analyse.

Skjermbilde av SEO-verktøy Ryte.

Ved analyse vil jeg få opp feil/ ting å forbedre på valgt nettside. Jeg har tatt utgangspunkt i denne siden (tommyhovland.com). Her kan vi se et eksempel på en feil analyseverktøyet har funnet:

Skjermbilde av SEO-verktøy Ryte.

Jeg får her varsle om at det ene bildet jeg benytter på nettsiden ikke inneholder alt-tekst. Resultatet av dette vil være at bildet blir mindre synlig ved søk, samt påvirker totalscoren til nettsiden. Jeg vil derfor videre gå inn på nettsiden og endre dette manuelt. Etter endring vil feilen bli fjernet fra analyseverktøyet.

I tillegg kan hastigheten på innlasting av nettsiden testes. Dette har jeg gjort via PageSpeed Insights. Se testscore for både mobil og datamaskin nedenfor.

Jeg håper innlegget var lærerikt og inspirerende! Vil du lære mer om søkemotoroptimalisering (SEO)? Jeg anbefaler følgende nettsider: Search Planet, Idium og Synlighet.

Kilder:

https://moz.com/beginners-guide-to-seo

https://danieltheodorhenriksen.no/2021/02/02/10-avgjorende-seo-faktorer/

https://searchplanet.no/seo-tips/seo-kan-bidra-til-at-du-far-drommejobben-eller-mister-muligheten/?fbclid=IwAR0jAbx5lLLW0aeE54x4N2Fd6I9WcJaJGGYRMsQRNdMBayRRdT7D93sRmmI

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *